Even voorstellen (deel 1): aardrijkskunde en geografie

Ik kan me voorstellen dat jullie denken ‘massatoerisme op Gran Canaria. Leuk allemaal, maar wat voor eiland is Gran Canaria eigenlijk?’ Nou, toevallig hebben wij nog twaalf uur voordat we naar Schiphol moeten, dus nog net genoeg tijd om jullie wat meer over het eiland te vertellen.

Gran_Canaria_NWW

 

 

 

 

 

Laten we in deel 1 beginnen met een stukje aardrijkskunde en geografie. Gran Canaria behoort tot de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan. Het is een rond, van oorsprong vulkanisch, eiland (zie foto hierboven) met een diameter van ongeveer 50 kilometer, dat ten zuidoosten van Tenerife en ten westen van Fuerteventura ligt. Dit zijn eveneens eilanden die deel uitmaken van de ‘Canarias’.

De Canarische Eilanden:
canarische

De eilandengroep hoort officieel bij Spanje, maar geografisch gezien zou je verwachten dat het tot Afrika behoort. De Afrikaanse noordkust ligt namelijk op slechts 150 kilometer afstand, terwijl het Europese vaste land op zo’n 1350 kilometer van de eilanden verwijdert ligt. Het hoogste punt van Gran Canaria is de top van de Pico de las Nieves, die op 1949 meter hoogte ligt.

De top van de Pico de las Nieves: Pico_from_Fortin_2_enhanced2

De hoofdstad van het eiland is Las Palmas de Gran Canaria. Samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van het naastgelegen Tenerife, vormt Las Palmas de hoofdstad van de Canarische Eilanden.

Las Palmas de Gran Canaria:
Las_Palmas_de_Gran_Canaria-Panoramic_view_over_the_city
De snelste (en makkelijkste) manier om op Gran Canaria te komen is met het vliegtuig. De luchthaven van het eiland bevindt zich aan de oostkust van het eiland. Het grote aantal vliegtuigen en passagiers dat jaarlijks landt op het vliegveld zorgt ervoor dat het één van de drukste van Spanje is.

De luchthaven van Gran Canaria:
Airport-LPA

 

 

 

 

 

Naast de luchthaven, heeft Gran Canaria ook een aantal havens waar je met je boot naar binnen kunt varen. De grootste haven van het eiland is Puerto de la Luz en ligt in de hoofdstad. Deze haven wordt gebruikt als passagiershaven, maar ook als goederenhaven. Andere belangrijke havens zijn die van Arguineguin en Arinaga. Dit zijn allebei industriehavens.

Puerto de la Luz:
PUERTO~1

 

 

 

 

 

Tot slot het klimaat. Gran Canaria heeft een warm, zonnig subtropisch klimaat. Op het eiland is het met een gemiddelde temperatuur van 22 graden het gehele jaar aangenaam warm. Daarnaast valt er gemiddeld slechts 134 millimeter neerslag per jaar.

Een grafiek met de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand:
klimaat

Advertisements
This entry was published on November 8, 2013 at 1:27 pm and is filed under Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: