Even voorstellen (deel 2): Geschiedenis

Ik kan me voorstellen dat jullie denken ‘massatoerisme op Gran Canaria. Leuk allemaal, maar wat voor eiland is Gran Canaria eigenlijk?’ Nou, toevallig hebben wij nog twaalf uur voordat we naar Schiphol moeten, dus nog net genoeg tijd om jullie wat meer over het eiland te vertellen.

Verovering

JeandebethencourtZoals in deel een al vermeldt staat, liggen de Canarische eilanden dicht bij het Afrikaanse continent. Toch behoren de eilanden tot het Spaanse grondgebied. Dat komt doordat de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt in 1402 in naam van een van de vele Spaanse koningshuizen een poging ondernam om de Canarische Eilanden te veroveren. In eerste instantie lukte het de Fransman alleen om Lanzarote over te nemen van de Guanchen.

De Guanchen waren de oorspronkelijke bewoners van de eilanden. De naam betekent letterlijk “De mens van Tenerife” maar wordt gebruikt om alle oorspronkelijke bewoners van de eilanden mee aan te duiden. De Guanchen werden omschreven als een volk van lange mensen die zich niet ver ontwikkeld hadden.

Dit ‘onderontwikkelde volk’ zou de Spanjaarden echter meer dan genoeg problemen opleveren. Pas in 1496, 94 jaar na de eerste aanval, waren alle eilanden van de groep in handen van de Spanjaarden. De bloedigste strijd vond plaats op Gran Canaria. De oorlog op het eiland duurde maar liefst vijf jaar lang, van 1478 tot 1483, en kostte vele Guanchen en Spanjaarden het leven.

Vlamingen en toen Nederlanders

Nadat de eilanden definitief in Spaanse handen waren, werden deze gebruikt als belangrijke handelspost. Schepen die lange reizen vanuit Europa voor de boeg hadden, stopten regelmatig op een van de eilanden om zich nog wat extra te bevoorraden.

De lage landen hebben ook hun invloed gehad in de regio. Tussen 1550 en 1600 was het een populaire bestemming voor Vlamingen. Zij bouwden er hun huizen en begonnen suikerriet plantages. Vaak werden de nog overgebleven Guanchen gebruikt als slaven op deze plantages. Suikerriet werd in die jaren het belangrijkste exportproduct van de eilandengroep.

VOCschip

Ook de Nederlanders zijn nog een tijd op het eiland geweest, als was dat niet om ontwikkelingshulp te bieden maar om de eilanden over te nemen. De regio was namelijk zeer welvaren en in de tijd van de VOC wilden de Nederlanders daar wel hun graantje van meepikken. Het lukte de 12.00 soldaten onder leiding van Pieter van der Does slechts één maal om aan land te komen met weinig succes. Na verschillende gevechten liepen een aantal van in een hinderlaag en de rest moest zich terugtrekken. Zelfs een ultieme poging om het eiland plat te branden mislukte.

Recente geschiedenis

Aan het begin van de twintigste eeuw trokken grote groepen Britten naar de eilanden groep om, net als de Vlamingen een paar eeuwen eerder, plantages aan te leggen voor bananenteelt. Dat is een succesvol idee gebleken aangezien bananen een tijd lang de het grootste exportproduct van het eiland is geweest.

Tegenwoordig staan de Canarische eilanden alleen nog maar bekend als vakantieparadijs. De laatste twintig jaar heeft veel van de ontwikkeling op de eilandengroep in het teken gestaan van toerisme. Grote luxeresorts werden gebouwd en langs de stranden ontstonden schitterende boulevards. Allemaal om nog meer toeristen te lokken. Dit met als gevolg dat toerisme, na eerste suikerriet en de banaan, de belangrijkste industrie van de eilanden is geworden.

Mooi

Advertisements
This entry was published on November 8, 2013 at 1:53 pm and is filed under Introductie. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: