Jonge zomers, oude winters

Gran Canaria. De naam alleen roept beelden op van feestende en zuipende jongeren. Toch heeft het eiland in het winter een andere kant. Maria (M) van restaurant La Casita Canaria en Jack (J) van de Ierse pub Dunes and Tunes schetsen de verschillen in toeristen.

Maria is eigenaresse van La Casita Canaria. Tot haar achtiende heeft ze op Gran Canaria gewoond. Daarna heeft ze een paar jaar doorgebracht rondreizend tussen grote steden zoals Madrid, Pamplona en New York. Daarna besloot ze te investeren in haar eigen restaurant op Gran Canaria. “En voorlopig draait het goed en verdien ik er mijn geld mee.”

DSC_0070

Jack komt van oorsprong uit Ierland, waar hij tot twee jaar geleden in een kroeg werkte. Tot hij op een dag door een vriend, tevens eigenaar van Dunes and Tunes Irish Beach Bar, werd gevraag om op Gran Canaria te komen werken. Hij is nog altijd blij dat hij geaccepteerd heeft: “Zon, zee, veel leuke mensen en werken in een café. Wat heeft een mens nog meer nodig?”

DSC_0074

Wat voor toeristen zie je vooral in de zomer?
M:
“De grootste groep bezoekers in de zomer is onder de 25 jaar oud. Het weer is hier dan geweldig en zij hebben dan vrij. Een goede combinatie.”

DSC_0073

J: “Daar kan ik makkelijk in zijn. Dat zijn namelijk vooral jongeren die komen genieten van hun vakantie. Zij zijn hier met name om te drinken in de kroegen en om te genieten van de vele feesten die hier op het eiland gehouden worden.”

DSC_0076

Wat voor toeristen zie je vooral in de winter?
M:
“De gepensioneerden verblijven dan veel op het eiland. Dat worden dan ook gasten die je na een tijdje herkent. Zij komen vaker naar je restaurant gedurende de wintermaanden. Ze zitten meestal in appartementen in de buurt zodat ze snel een hapje kunnen gaan eten als ze willen.”

DSC_0069

J: “Dat zijn voornamelijk de wat oudere mensen die hier komen overwinteren. Zij blijven hier vaak de hele winter om aan het koude weer te ontsnappen. Daarnaast zie je hier veel Scandinaviërs en Duitsers die met all-inclusive reizen hierheen komen.”

DSC_0082

De zomers op Gran Canaria zijn een stuk drukker dan de winter toch?
M:
“Nee hoor. In het begin van de winter, zoals nu, zijn we op het hoogtepunt van het jaar. Dan is het de grootste drukte maar die zien we niet hier aan de boulevard. In de zomer zit het restaurant helemaal vol en zitten mensen te wachten op een plekje aan een van de tafels.”

DSC_0071

J: “Ik denk juist dat de winters drukker zijn, alleen zie je dat niet zo op straat. Veel mensen die in de winter Gran Canaria bezoeken zijn oudere mensen die hier een appartement hebben dat van henzelf is. Zij gaan niet zo vaak wat drinken in een kroeg of eten in een restaurant want dat doen ze gewoon thuis, daarom lijkt het rustiger. Ik zie regelmatig stelletjes voorbijkomen die all-inclusive verblijven. Voor hen staat het eten op vaste tijden klaar en ze weten precies hoe laat ze terug moeten zijn.”

DSC_0075

Dankzij Maria en Jack zijn we er ook achter gekomen waarop het gisteravond zo rustig was op de boulevard.


Schermafbeelding 2013-11-11 om 13.23.09
Tekst Thijmen // Audio Daniel

Advertisements
This entry was published on November 11, 2013 at 12:39 am. It’s filed under Fotoreportage, Interview and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: