Nooit meer witte kerst

Gran Canaria staat in Nederland vooral bekend als een populaire bestemming voor een zonvakantie tijdens de zomermaanden waarin iedereen vrij is. Hier kwamen wij wel achter toen wij besloten om onze buitenlandopdracht op het eiland uit te voeren. ‘’Valt daar wel iets te halen in de winter?’’ en ‘’Dat is toch alleen voor de zomervakantie?’’ zijn veelgestelde vragen aan ons adres. Maar wat blijkt nu? Wanneer de wintermaanden aanbreken, begint het hoogseizoen eigenlijk pas.

Hier kwamen wij achter tijdens een rondgang langs diverse hotels en appartementencomplexen in Playa del Ingles. Volgens de bookingmanagers van de accommodaties, die – opvallend genoeg – allemaal anoniem wilden blijven (hier later in het artikel meer over), zijn hier meerdere redenen voor.

Foto van Elsua via flickr.com

Foto van Elsua via flickr.com

Oorzaken
De belangrijkste reden is het weer in de landen waar het grootste gedeelte van de toeristen vandaan komt, namelijk: Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Ierland en Duitsland. Vooral de Scandinaviërs zijn tijdens de maanden oktober, november en december goed vertegenwoordigd. Zij komen hier overwinteren, omdat de zon in hun geboorteland nauwelijks schijnt deze tijd van het jaar. Van een ‘witte kerst’ lijken zij niet gecharmeerd te zijn.

Een andere belangrijke reden is het weer. Waar het op andere populaire zonvakantiebestemmingen tijdens de wintermaanden begint af te koelen, is het op Gran Canaria ‘gewoon’ het hele jaar door ruim boven de twintig graden. Ook valt er nauwelijks neerslag en is er bijna geen bewolking. Daarnaast is de hoge zeetemperatuur een prettige bijkomstigheid voor de zonjunks.

De ontwikkelingen in Egypte dragen ook bij aan het grote aantal wintertoeristen. Omdat veel reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen een negatief reisadvies afgeven voor het populaire vakantieland, waar het momenteel erg onrustig is, kiezen veel mensen de Canarische Eilanden als alternatief. Omdat de eilandenarchipel dicht tegen de Afrikaanse westkust aanligt, heeft het namelijk een vergelijkbaar klimaat.

Nederlanders
Dat Nederlanders Gran Canaria vooral als een bestemming voor tijdens de zomervakantie zien, is, volgens de bookingmanagers van de accomodaties die bij het ‘Nederlandse gedeelte’ Gran Chaparral gevestigd zijn, terug te zien aan het aantal Hollandse wintertoeristen ten opzichte van het aantal zomertoeristen. In de Gran Chapparral is een groot aantal Nederlandse barretjes en restaurants gevestigd. Tijdens de zomer komen hier veel Nederlandse jongeren op af om te feesten, maar tijdens de wintermaanden hebben zij geen vakantie en daarom is het er dan rustiger.

Bij Nederlandse gepensioneerden is Gran Canaria wel populair tijdens de wintermaanden. Een groot deel daar van verblijft in de verschillende accommodaties die op het eiland gevestigd zijn, maar er is ook een gedeelte dat in bezit is van een eigen huisje.

2285701416_2c7179f1af_o

Werkloosheid
Tot slot willen we nog even terugkomen op het feit dat geen enkele bookingmanager met zijn naam – of de naam van het complex waar hij of zij voor werkt – in ons artikel wilde staan. Ondanks dat het toerisme op Gran Canaria het hele jaar door draaiende blijft, is er namelijk niet voor iedere medewerker in deze sector het hele jaar door werk. Een groot deel van de werknemers in het toerisme heeft slechts zeven van de twaalf maanden een vast inkomen.

Omdat er naast de toeristische sector geen andere grote beroepssector is (alleen de export van bananen en tomaten komt een klein beetje in de buurt van het toerisme), is er veel werkloosheid op het eiland. De bookingmanagers zijn bang dat, mochten zij per ongeluk iets verkeerds hebben gezegd, zij ontslagen worden. Wanneer zij de laan uitgestuurd worden, is het moeilijk een nieuwe (vaste) baan te vinden. Dit blijkt ook uit de werkloosheidcijfers van het eiland.
Schermafbeelding 2013-11-12 om 14.08.13
Schermafbeelding 2013-11-11 om 19.15.11
Wij willen benadrukken dat de personen die we spraken toestemming hebben gegeven om het verhaal te publiceren, mits zij anoniem zouden blijven. Uit journalistiek oogpunt vinden wij het van groot belang dit verhaal te publiceren, maar het is niet de bedoeling dat dit mensen hun baan kost. Dit is de reden dat wij met deze eis hebben ingestemd.

Het grote aantal werknemers dat slechts een deel van het jaar een vaste baan heeft, vinden wij schrikbarend. Wij komen hier daarom morgen op terug met verhalen van werknemers uit de toeristische sector die niet het hele jaar onder de pannen zijn.

Tekst door Daniel // Verrijkingen door Thijmen

Advertisements
This entry was published on November 11, 2013 at 7:16 pm. It’s filed under Achtergrond and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: