Vier maanden vrij

Werken op een eiland als Gran Canaria klinkt vrij aantrekkelijk. En de kans is ook nog eens groot dat je vier maanden in het jaar vrij bent. ‘’Prima, doe maar!’’ zou je zeggen. Hier denken ze er anders over. Vier maanden vrij betekent vier maanden geen werk en dus geen inkomen.

Op Gran Canaria schijnt altijd de zon. Regen valt er nauwelijks en de gemiddelde temperatuur ligt iedere maand boven de twintig graden. ‘’Daardoor blijft de toeristische sector het hele jaar draaien’’, zegt Martha, de receptioniste van ons hotel.

Schermafbeelding 2013-11-13 om 00.54.07

Spaarrekening
Dat er het hele jaar door toeristen op Gran Canaria verblijven, betekent niet dat er het hele jaar door evenveel werk is in het toerisme. ‘’Vier tot vijf maanden per jaar zit een deel van de werknemers in het toerisme zonder werk’’, zegt de Britse receptioniste, die getrouwd is met een man die van het eiland komt.

Zelf is Martha het hele jaar door verzekerd van een baan. Haar man heeft echter vier maanden per jaar ‘vakantie’. ‘’Mijn man werkt in een poolcafé. Tijdens de minder drukke zomermaanden is hij daar niet of nauwelijks nodig. Soms moet hij invallen, maar het grootste gedeelte van deze periode zit hij thuis.’’

Omdat er naast het toerisme geen andere grote arbeidssector op het eiland te vinden is, wordt het moeilijk om tijdens deze maanden ander werk te gaan doen. Dit zorgt voor angst en onzekerheid. ‘’Ik heb het geluk dat ik het hele jaar door kan werken’’, geeft Martha aan. ‘’Van het loon dat ik verdien kunnen we de maanden dat mijn man niet werkt overbruggen. Toch zetten we na iedere loonstorting geld apart op de spaarrekening, want ook ik kan zomaar vier maanden per jaar thuis komen te zitten.’’

Dat Martha het hele jaar door werk heeft is niet helemaal waar geeft ze zelf aan. “Zodra de rust periode begint, wordt ik door mijn baas met 48 dagen verlof gestuurd. Maar langer zit ik niet thuis, want dat is het maximale aantal dagen verlof dat in mijn contract staat.”

Martha wilde zelf niet voor de camera verschijnen. Hier zie je de balie waar zij achter werkt

Martha wilde zelf niet voor de camera verschijnen. Hier zie je de balie waar zij achter werkt

Geen paniek
Ook het personeel van bars heeft met het tijdelijke arbeidstekort te maken. Maar volgens de Vlaamse Filip, die werkt bij Grand Café Latino in winkelcentrum Yumbo, hebben zij minder moeite om de vrije maanden door te komen. ‘’Ik ga bijvoorbeeld lekker een paar weekjes op vakantie en de rest van de tijd doe ik niks’’, zegt hij.

Dat het personeel van de bars minder problemen ondervindt van het tekort aan arbeid, heeft volgens de Belg te maken met het feit dat zij niet van het eiland komen. ‘’Tijdens die maanden gaan zij terug naar hun familie en sommigen keren na het hoogseizoen gewoon voorgoed terug naar huis, omdat zij hier slechts tijdelijk komen om te werken.’’

Sparen, zoals Martha en haar man dat doen, gebeurt niet veel onder het grootste gedeelte van het barpersoneel, denkt Filip. ”Het grootste gedeelte is jong en omdat ze hier tijdelijk komen werken proberen ze zoveel mogelijk te genieten. Ze gaan dan na het werk bijvoorbeeld stappen en dan blijft er niet veel over om te sparen.”

Grand Cafe Latino

Grand Cafe Latino

Geluksvogels
Een beroep dat wel het hele jaar door kan worden uitgevoerd, is taxichauffeur. Dit vertelt Miguel, die zijn geld verdient door mensen in de – op Gran Canaria – wit met rode taxi’s van A naar B te rijden.
Schermafbeelding 2013-11-13 om 01.06.30
‘’Ik heb het altijd druk’’, zegt de Spaanse chauffeur. ‘’Of het nu december, april of augustus is: mensen maken altijd en veel gebruik van onze diensten. Ik ken het eiland beter dan dat zij het kennen en daarnaast zijn ze op vakantie om uit te rusten, niet om de hele dag overal naartoe te lopen.’’

Miguel rijdt ons door de stad

Miguel rijdt ons door de stad

Benieuwd hoe druk Miguel het heeft? Hij vertelt het je zelf.

Wat ons ook vandaag weer is opgevallen, is het grote aantal buitenlandse horecagelegenheden (met een niet-Spaanse eigenaar) ten opzichte van het aantal typisch Spaanse tentjes. Hier zullen wij ons morgen in verdiepen.

Tekst Daniel // Verrijkingen Thijmen

Advertisements
This entry was published on November 13, 2013 at 12:09 am. It’s filed under Achtergrond and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: