Van een enkel barretje, tot de grootste publiekstrekker

Homotoerisme op Gran Canaria

Een van de grootste publiekstrekkers op het eiland is winkelcentrum Yumbo. Hier vind je verschillende kledingzaken maar ook winkeltjes met souvenirs of parfumeries. Wat echter het meest opvalt in Yumbo is het grote aantal kroegen en zaken gericht op homoseksuelen. Tom, eigenaar van Gran Cafe Latino, vertelt ons meer over de ontwikkeling van de homocultuur op het eiland.

IMG_1252
Tom kwam zelf 18 jaar geleden naar Gran Canaria omdat zijn toenmalige vriend hier werkte. Rond die tijd ontstond ook de homocultuur in Yumbo. “Ja hoe ontstaat zoiets?”, vraagt de kroegbaas zich hardop af. “Zoiets ontstaat zoals alle andere dingen. Een kroeg in de hoek is ermee begonnen. Die tent draaide goed en dus begon de bar ernaast zich ook meer op homo’s te richten, want die wilde er van profiteren. Daarna was het een soort explosie van bars maar ook van gay-toerisme.”

Yumbo is inmiddels volgebouwd met winkels, restaurants en bars, maar dat was 20 jaar geleden niet zo. “Alles waar je nu horeca ziet, was toen dichtgemetseld. Door het succes van die eerste homokroegen zijn al die ruimtes eromheen ook verkocht.”

De kracht van Yumbo zit hem er in dat alles dicht bij elkaar zit. “In Nederland heb je in bepaalde steden wel een aantal straten met gaybars, maar zitten bijvoorbeeld de sauna’s een beetje weggestopt. Hier is dat niet, alles zit in een winkelcentrum. Er is voor ieder wat wils.”

Schermafbeelding 2013-11-14 om 19.39.09

Acceptatie
Homoseksualiteit lijkt hier meer geaccepteerd dan in Nederland. Toch is dit volgens Tom niet per se waar. “Iedereen denkt dat het zo geaccepteerd is, net als in Nederland. Maar ook hier kom je homohaat tegen. Met name bijvoorbeeld in het dorpje San Fernando. Daar zou ik niet zo snel met mijn vriendje hand in hand gaan lopen. Dan kan je wel problemen over je afroepen.”

“Homoseksualiteit is hier geaccepteerd maar, net zoals in Nederland denk ik. Je hebt hier mensen die er niks van moeten hebben, maar ook mensen die het leuk vinden of zich er niks van aantrekken.”

Door de gemeente is homoseksualiteit wel omarmt volgens Tom: “Er komt hier veel geld binnen door het gaytoerisme. Dat ziet de gemeente ook wel. Daarom wordt het gaytoerisme hier ook een beetje vertroeteld, dat willen ze natuurlijk niet kwijt.”
7786663860_04e35f0ddd_b

Voor iedereen
Rondlopend door Yumbo kom je natuurlijk niet alleen homoseksuelen tegen. Allerlei mensen lopen er rond. Dat was vroeger niet zo vanzelfsprekend. “Ik heb wel eens gehoord dat in de bussen van de reisorganisaties gewaarschuwd werd in de beginjaren. Mensen werden dan gestuurd naar de Kasbah of de Grandchapparal, maar in Yumbo moet je uitkijken want daar zitten homo’s.”

Toch kwamen er in die tijd ook al hetero’s langs in de Yumbo, maar met een heel andere reden. “15 jaar geleden was hier 90% gay. Hetero’s zag je hier ook wel maar die kwamen meer ‘aapjeskijken’ leek het wel.”

Inmiddels is Yumbo voor iedereen. Er zijn steeds meer hetero’s gekomen. Zij genieten nu ook van de Yumbo. Middenin het winkelcentrum ligt een grote tuin met een speeltuintje voor kinderen. Er is van alles veranderd in de laatste jaren om meer publiek te trekken, ook onder hetero’s.
Schermafbeelding 2013-11-14 om 19.28.53

Gay Pride op Gran Canaria
Een van de grootste evenementen van het jaar op Gran Canaria is de Gay Pride in Maspalomas, volgens Tom, die zelf vijf jaar lang in het bestuur heeft gezeten. “We merkten, met name hier in Yumbo, dat het heel rustig was in de maand mei. We wilden meer bezoekers trekken door een groot feest of evenement te organiseren. Al snel kwam het idee om een Gaypride te houden.”

In 2009 vond de eerste Gay Pride plaats. “We hadden bedacht om het in de eerste week van mei te doen. Daarmee zou het over heel de wereld de eerste Gay Pride op de kalender zijn. De eerste editie was maar twee dagen met een klein podiumpje op het grasveld en met een paar boxjes voor wat muziek.”

Inmiddels is het een gigantisch evenement. “Afgelopen mei waren er, heb ik gehoord, 80.000 mensen hier. Dan puilen de bars en restaurants uit. Het allereerste jaar had ik hier een tapje buiten staan voor de mensen die langsliepen. Inmiddels heb ik over vijf meter breed twee extra taps staan die non-stop openstaan. Daarnaast wordt het nu tien dagen gevierd.

Volgend jaar mei zal er weer een Gay Pride plaatsvinden, maar waarschijnlijk wel op een andere datum. “Omdat het zo groot wordt, wil de gemeente mee beslissen omdat ze bang zijn voor de veiligheid. En in de eerste week van mei is er al een religieus feest hier in de buurt, wat ze ook moeten beveiligen. Dus wij verplaatsen waarschijnlijk naar de derde week van mei.”

Tekst Thijmen // Verrijkingen Daniel

Advertisements
This entry was published on November 14, 2013 at 6:40 pm and is filed under Interview. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: