Winkelen tijdens het eten

Gran Canaria is met name populair vanwege het lekkere weer. De zon schijnt er iedere dag en daarom zijn er ook het hele jaar grote groepen toeristen op het eiland te vinden. Dat de zon iedere dag schijnt en dat er iedere dag weer honderden – zo niet duizenden – toeristen naar de boulevard trekken, weten ook de straatverkopers.

De verkopers, over het algemeen van Afrikaanse afkomst, lopen de hele dag over de boulevard te slenteren. In de ene hand dragen ze tientallen horloges, in de andere een bak zonnebrillen en over hun schouder hangt een tas die als kassa dient. Een enkeling draagt, op onhandige wijze, zelfs nog een zooi dansende knuffelberen met zich mee.

DSC_0186

Werkwijze
Iedere verkoper die je tegenkomt, begint vanaf enkele meters afstand al met zijn verkooppraatje. ‘’Hello my friend, I have a special price for you’’, klinkt het over het algemeen. Vaak krijgen ze te horen dat de toerist in kwestie niet geïnteresseerd is, maar daar zijn ze perfect op voorbereid. Ze drukken je gewoon een bril of horloge in handen. ‘’Look: Rolex. I can make a special price for you, because you are my friend’’, klinkt het dan. Op die manier weten ze regelmatig een roerist te overtuigen.

Maar het is niet zo dat ze alleen op je afkomen wanneer je rustig over de straat langs het strand loopt. Ook wanneer je lekker op een terrasje zit om even tot rust te komen onder het genot van een hapje of een drankje weten ze je te vinden. Met precies hetzelfde praatje proberen ze je te overtuigen en het tafeltje waar je aan zit, geeft ze ook nog eens de mogelijkheid hun spulletjes netjes uit te stallen.

Winkelen terwijl je zit te eten; het klinkt goed, maar in werkelijkheid is het – op deze manier – ontzettend irritant. Een Ierse toerist, waar we mee in contact komen nadat we dezelfde straatverkoper hebben afgewimpeld, vertelt ons dat hij zich er mateloos aan stoort. ‘’I’m a very catholic boy and I think this is something from hell, so: welcome to hell, boys! Enjoy it’’, zijn zijn letterlijke woorden.

Hoe zou de Ier op deze straatverkoper reageren?

Reden
Waar het voor toeristen vrij irritant is, daar is het voor de verkopers in kwestie van groot belang dat zij hun spullen aan kunnen bieden in de hoop iets te verkopen. Daar komen wij achter tijdens enkele korte gesprekken met straatverkopers.

‘’Dit is hoe wij onszelf moeten onderhouden’’, vertelt één van de verkopers, die John zegt te heten. ‘’De kans dat wij in aanmerking komen voor een reguliere baan is namelijk niet groot. We zijn ons eigen land ontvlucht en hebben daarom geen papieren.’’

Een andere verkoper, Mohammed genaamd, zegt ongeveer hetzelfde. ‘’Veel van ons hebben geen papieren. Daarom moeten we dit werk gaan doen, want voor een reguliere baan heb je natuurlijk documenten nodig waarin staat wie je bent en waar je vandaan komt.’’

John probeert zijn spulletjes te verkopen

John probeert zijn spulletjes te verkopen

Rondkomen
Mohammed verkoopt enkel zonnebrillen, horloges en armbanden, maar John verkoopt in de avonduren ook nog eens dansende knuffels. ‘’Dit levert mij het meeste op’’, vertelt hij. ‘’De knuffels zorgen ervoor dat ik naast het verkopen op straat geen andere baantjes meer hoef te doen. Ik kan er redelijk van rondkomen.’’

Ondanks dat Mohammed geen knuffels verkoopt, kan ook hij net rondkomen van  hetgeen hij op straat aan de man brengt. Wel kent hij in zijn omgeving mensen die dat niet kunnen. ‘’Zij gaan, na een lange dag op de boulevard gelopen te hebben, ’s avonds gewoon verder in de uitgaansgebieden. Daar verkopen zijn spullen als gekke hoedjes en andere feestartikelen’’, zegt hij tot slot.

Mohammed neemt een korte pauze

Mohammed neemt een korte pauze

Tekst Daniel // Verrijkingen Thijmen

Advertisements
This entry was published on November 15, 2013 at 9:46 pm and is filed under Achtergrond. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: