Gran Canaria en toerisme onlosmakelijk aan elkaar verbonden

Zoals jullie weten hebben wij de afgelopen week onderzoek gedaan naar de invloed van het massatoerisme op één van de Canarische Eilanden, namelijk: Gran Canaria. Door middel van onze filmpjes en artikelen hebben wij jullie zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden van onze vorderingen en bevindingen. Inmiddels zijn wij teruggekeerd in ons koude kikkerlandje en is het dus tijd om alles op een rijtje te zetten.

Tijdens ons avontuur op het eiland, dat in de Atlantische Oceaan ligt, hebben we verschillende mensen uit het toeristische werkveld gesproken. Hierdoor zijn we erachter gekomen dat het massatoerisme vooral op economisch gebied ontzettend belangrijk is voor de bewoners van Gran Canaria. Het is namelijk de enige grote arbeidssector die op het eiland te vinden is. Geen enkele andere beroepstak heeft zoveel werk te bieden als het toerisme.

DSC_0073

Maar ondanks dat de toeristische sector zo belangrijk is op economisch gebied, is het misschien ook wel de grote vijand van de eilandbewoners. Want stel: het toerisme zakt in elkaar. Reizigers laten Gran Canaria massaal links liggen en kiezen voor andere bestemmingen. Wat dan? Dan zit een groot deel van de bevolking van het eiland zonder werk. En, omdat het toerisme zo groot is, valt er dan bijna geen nieuw werk te vinden.

DSC_0052

Een ander nadeel voor de bewoners van het eiland is het grote aantal buitenlanders dat naar Gran Canaria trekt om te werken of zelfs een eigen bedrijfje te starten. Dit zorgt ervoor dat arbeidsplaatsen verloren gaan voor de Spanjaarden en worden ingenomen door bijvoorbeeld Nederlanders. De eigenaar van het Nederlandse eetcafé wil zijn klanten namelijk het gevoel geven alsof zij even terug in Nederland zijn en vindt het belangrijk om Nederlands sprekend personeel in dienst te hebben.

2285701416_2c7179f1af_o

Verder brengt het toerisme veel onzekerheid met zich mee. Doordat het eiland ‘slechts’ acht van de twaalf maanden van het jaar wordt overspoeld met toeristen, is de kans aanwezig dat werknemers in de toeristische sector een deel van het jaar zonder werk komen te zitten. Tijdens de rustigere maanden zijn er wel veel toeristen op het eiland, maar niet genoeg om alle arbeiders aan het werk te houden. Dit zorgt voor veel werkdruk. Iedere werknemer wil zijn werk uitstekend uitvoeren om zo de kans op tijdelijke werkloosheid te verkleinen.

DSC_0050

Een korte rekensom verklapt dat het aantal nadelen van het toerisme groter is dan het aantal voordelen. Toch kan het eiland niet zonder. Wanneer deze sector verdwijnt, blijven er namelijk amper werkplekken over. De eilandbewoners nemen de nadelen dus maar op de koop toe. Een aantal buitenlanders dat een deel van de werkgelegenheid inneemt is immers minder erg dan het helemaal verdwijnen van de werkgelegenheid. En ‘slechts’ een deel van het jaar werken is minder erg dan helemaal niet werken.

Conclusie: de invloed van het massatoerisme op Gran Canaria is ontzettend groot. Dit brengt negatieve gevolgen met zich mee, maar dat vinden de eilandbewoners niet heel erg. Zij zijn al lang blij dat deze sector hen aan het werk houdt. Gran Canaria en toerisme zijn dus onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Om af te sluiten nemen we jullie nog een keer mee naar de boulevard van Playa del Ingles:

Advertisements
This entry was published on November 18, 2013 at 2:09 pm and is filed under Conclusie. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: